Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ساعت24»
2024-05-06@13:35:30 GMT

رادیو فرانسه گزارش می دهد

تاریخ انتشار: ۲۱ شهریور ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۵۰۸۳۸۰۷

رادیو فرانسه گزارش می دهد

ساعت 24 -در۸ می ۲۰۱۹ رئیس جمهوری اسلامی ایران به کشورهای امضا کنندۀ برجام دو ماه مهلت داد تا تحریم‌های یکجانبۀ آمریکا را جبران کنند و گفت: وگرنه ایران تعهدات برجامی خود را معلق خواهد کرد .در همان روز نخستین گامِ کاهش تعهدات اعلام شد و آن این بود که ایران دیگر به ۳۰۰ کیلوگرم اورانیوم غنی شدۀ ۳.۶۷ درصد متعهد نخواهد ماند و از این میزان هرقدر که بخواهد فراتر خواهد رفت.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

گام دوم که درست در پایان مهلت ۶۰ روزه اعلام شد، این بود که سطح غنای تولید اورانیوم در ایران از مرز ۴.۵ درصد گذشته است. در گام سوم که از روز جمعه ۶ سپتامبر آغاز شده است، ایران همۀ تعهداتش را در زمینۀ تحقیق و توسعۀ تکنولوژیِ هسته‌ای کنار می‌گذارد

شنبۀ گذشته هفتم سپتامبر سخنگوی سازمانِ انرژیِ اتمیِ ایران رسماً اعلام کرد که ایران گام سومِ کاهش تعهداتِ هسته‌ای خود را از روز جمعه ۶ سپتامبر آغاز کرده است. در این گام، به گفتۀ حسن روحانی، سازمان انرژی اتمی همۀ تعهداتش را در زمینۀ تحقیق و توسعۀ تکنولوژیِ هسته‌ای کنار می‌گذارد. به کار انداختنِ سانتریفیوژهایِ پیشرفته برای افزایش ذخایر اورانیوم غنی‌شده از جمله کارهایی است که در این گام صورت می‌گیرد. با این حال، ایران همچنان به بازرسانِ «آژانس بین‌المللی انرژیِ اتمی» اجازه می‌دهد که از مراکز هسته‌ای کشور بازدید کنند. مدیر کلِ موقتِ آژانس پس از سفری که روز یکشنبه ۸ سپتامبر به تهران کرد، گفت: آژانس در حال حاضر محکم‌ترین مکانیسمِ حقیقت سنجی را در ایران دارد. کاهش گام به گام تعهدات هسته‌ای ایران چگونه آغاز شد و اکنون در چه مرحله‌ای است؟

آمریکا در ۸ ماه می ۲۰۱۸ از برجام خارج شد. در ۲۱ آن ماه مایک پُمپئوُ، وزیر امور خارجۀ آن کشور، ۱۲ شرط برای رسیدن به توافق جدید با ایران پیشنهاد کرد و افزود که اگر ایران آن شرط‌ها را نپذیرد باید در انتظار «سخت‌ترین و فلج کننده ترین تحریم‌هایِ تاریخ» باشد. از ۱۰ تا ۱۵ ماه می آن سال محمد جواد ظریف به پکن، مسکو و بروکسل رفت تا دربارۀ راه‌های حفظ برجام با دیگر امضا کنندگان آن توافق گفت و گو کند. در این میان، او در ۱۱ آن ماه اعلام کرد که اگر اروپایی‌ها تضمین‌های جدی و عملی برای حفظ روابط تجاری‌شان با ایران ندهند، ایران غنی سازی اورانیوم را بی‌هیچ محدودیتی از سر خواهد گرفت.در ۱۳ آن ماه عباس عراقچی، معاون سیاسیِ وزیر امور خارجۀ ایران، در جلسۀ کمیسیون امنیت ملی گفت: اروپا ۴۵ تا ۶۰ روز فرصت دارد تا تضمین‌های لازم را برای ادامۀ حیات برجام عرضه کند. در ۱۹ آن ماه علی اکبر صالحی، رئیس سازمانِ انرژی اتمی ایران، گفت که اتحادیۀ اروپا قول داده است «توافق اتمی» را حفظ کند. اگر امضا کنندگانِ اروپاییِ آن توافق نتوانند آن را پس از خروج آمریکا نجات دهند، ایران غنی سازی ۲۰ درصدی اورانیوم را از سر خواهد گرفت. یک روز بعد، محمد جواد ظریف گفت: تعهدات اتحادیۀ اروپا برای نجات برجام کافی نیست. آن اتحادیه باید گام‌های بیشتری در این راه بردارد. پس از خروج آمریکا از توافق اتمی، افکار عمومی در ایران انتظاراتِ بیشتری از اتحادیۀ اروپا دارند. پشتیبانی سیاسی آن اتحادیه از برجام کافی نیست. باید گام‌های مشخصِ عملی در این راه بردارد و سرمایه گذاری‌هایش را در ایران افزایش دهد. از سویی آن اتحادیه متعهد می‌شود که برجام را حفظ کند و از سوی دیگر شرکت‌های اروپایی از خروج احتمالی خود از ایران خبر می‌دهند.

در ۲۳ ماه می ۲۰۱۸ رهبر جمهوری اسلامی ایران، در سایت اینترنتی خود نوشت که ایران به چند شرط در برجام باقی می‌ماند: «نخست آنکه اروپایی‌ها باید خرید نفت ایران را تضمین کنند. اگر آمریکایی‌ها توانستند در فروش نفت ایران خَلَل وارد کنند، اروپایی‌ها باید خرید آن را به مقدار مورد نیاز ما تضمین کنند. دوم آنکه سران ۳ کشور اروپایی باید متعهد شوند و قول دهند که بحث موشک و حضور منطقه ای ایران را مطلقاً مطرح نخواهند کرد. سوم آنکه بانک‌های اروپایی باید دریافت و پرداخت وجوه تجارت دولتی و خصوصی با جمهوری اسلامی را تضمین کنند». آیت‌الله خامنه‌ای این را نیز افزود : «ایران با ۳ کشور اروپایی دعوا ندارد بلکه با توجه به سابقۀ اروپایی‌ها، ما به آن‌ها اعتماد نداریم و به همین علت آن‌ها باید تضمین‌های واقعی بدهند».

در ۲۹ اوت ۲۰۱۸ نیز رهبر جمهوری اسلامی ایران گفت که اگر ایران نتواند منافع ملی خود را حفظ کند، از برجام خارج خواهد شد. یک روز بعد، آژانس بین‌المللی انرژیِ اتمی در گزارشی به سازمان ملل متحد اعلام کرد که ایران به تعهدات خود در چارچوب توافق اتمی ۲۰۱۵ عمل می‌کند و بازرسانِ آژانس از همۀ مراکز هسته‌ای آن کشور می توانند بازدید کنند.در ژانویۀ ۲۰۱۹ کشورهای فرانسه، آلمان و بریتانیا ابزار مالی ویژه‌ای به نام «ابزار پشتیبانی از مبادلات تجاری» یا «اینستِکس» به منظور تسهیل تجارت غیردلاری با ایران ایجاد کردند که از ۲۸ ژوئن ۲۰۱۹ به کار افتاد. اما ایرانی‌ها پیش از به کار افتادن این ساز و کار مالی متوجه شده بودند که اروپایی‌ها در غیاب آمریکا نمی‌توانند به تعهدات خود عمل کنند و، چنان که خبرگزاری تسنیم در اول ژوئیۀ ۲۰۱۹ نوشت، در حالی که اروپا به یک دهم تعهدات خود در برجام عمل نمی‌کند و آمریکا اجازۀ خرید نفت ایران را به اروپاییان نمی‌دهد، از اینستِکس چه کاری ساخته است؟ در ۸ می ۲۰۱۹ حسن روحانی، رئیس جمهوری اسلامی ایران، به کشورهای امضا کنندۀ برجام دو ماه مهلت داد تا تحریم‌های یکجانبۀ آمریکا را جبران کنند و گفت اگر نتوانند در این مدت به انتظارات ایران در زمینۀ تحریم‌های نفتی و بانکی پاسخ دهند، ایران تعهدات برجامی خود را معلق خواهد کرد. روز بعد، فرانسه، بریتانیا، آلمان و مسئول سیاست خارجی و امنیتیِ اتحادیۀ اروپا در بیانیه‌ای مشترک مهلتِ ۶۰ روزۀ ایران را رد کردند و از آن کشور خواستند که هم‌چنان به برجام پایبند بماند.

گام اول کاهش تعهدات هسته‌ای ایران که سخنگوی سازمان انرژیِ اتمی ایران بلافاصله پس از اعلام مهلتِ ۶۰ روزه آشکار کرد، این بود که ایران دیگر به ۳۰۰ کیلوگرم اورانیوم غنی شدۀ ۳.۶۷ درصد متعهد نخواهد ماند و از این میزان هرقدر که بخواهد فراتر خواهد رفت.در گام دوم که درست در  ۸ ژوئیه ۲۰۱۹ یعنی در پایان مهلت ۶۰ روزه اعلام شد، سخنگوی سازمان انرژی اتمی ایران در مصاحبه‌ای گفت که بامداد امروز دوشنبه هشتم ژوئیه سطح غنای تولید اورانیوم در ایران از مرز ۴.۵ درصد گذشته است. او هم‌چنین افزود: غنی‌سازی ۲۰ درصدی و حتی بالاتر، از گزینه‌های مطرح در برنامه‌های مربوط به گام سومِ کاهش تعهدات جمهوری اسلامی است. گام سوم، چنان که گفته شد، از روز جمعه ۶ سپتامبر آغاز شده است. با این حال، عباس عراقچی، معاون سیاسی وزیر امور خارجۀ ایران، گفته است که ایران تنها در صورتی به اجرای کامل برجام بر می گردد که بتواند نفت خود را بفروشد و به درآمدهای آن بدون هیچ‌گونه محدودیتی دسترسی داشته باشد.

منبع: ساعت24

کلیدواژه: احمدی نژاد

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.saat24.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ساعت24» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۰۸۳۸۰۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

بازخوانی پرونده توسعه برق هسته‌ای در ایران؛ از برجام تا مشارکت مردم

آقای علی اکبر صالحی رئیس سابق سازمان انرژی اتمی در گفت‌وگوی اختصاصی با خبرنگار خبرگزاری صداوسیما، با اشاره به نقش راهبردی مسئله تأمین انرژی در جهان گفت: برای همه فعالیت‌ها نیاز به انرژی وجود دارد، اما آثار استفاده از انرژی گاهی مخرب است؛ مانند انرژی‌های فسیلی که گاز‌های گلخانه‌ای تولید می‌کند و بر شرایط اقلیمی اثر می‌گذارد.

وی با اشاره به مسئله افزایش یک و نیم درجه‌ای دمای کره زمین، افزود: این گرمایش کره زمین، خود را به صورت آثار مخرب زیست محیطی مانند بارش‌های سیل‌آسای اخیر در حوزه خلیج فارس نشان می‌دهد؛ بنابراین، بشر باید هر چه سریعتر برای تأمین انرژی بدون استفاده از سوخت‌های فسیلی و با انرژی پاک اقداماتی انجام دهد.

این استاد دانشگاه با بیان این که منظور از انرژی پاک، نوعی از انرژی است که کمترین میزان گاز‌های گلخانه‌ای را تولید کند و تا حد ممکن تجدیدپذیر باشد، ادامه داد: انرژی هسته‌ای نوعی از انرژی‌های پاک است، اما تجدیدپذیر نیست؛ پاسخ نهایی بشر به تأمین انرژی، به سمت انرژی هسته‌ای از نوع گداخت حرکت می‌کند.

ترامپ مانع از حضور ایران در طرح بین‌المللی گداخت هسته‌ای شد

وی تأکید کرد: اگر بشر بتواند نیروگاه‌های هسته‌ای از نوع گداخت را احداث کند، پاسخ نهایی را به تأمین انرژی پایدار، حداقل در بخش برق، داده و وقتی برق باشد، تقریبا همه کار‌ها قابل انجام است. رسیدن به این مرحله زمان می‌برد و ایران هم در حال کار کردن روی آن است.

آقای صالحی اظهار کرد: کشور‌های مختلف برای رسیدن به این هدف، طرح مشترکی را در فرانسه با عنوان ایتر (ITER) پیگیری می‌کنند که ایران هم قرار بود بعد از برجام عضوی از این طرح بین‌المللی باشد، اما ترامپ (رئیس جمهور سابق آمریکا) مانع از آن شد.

وی با تأکید بر این که یکی از موضوعات مهم برای کشور‌های مختلف امنیت انرژی (Energy Security) است، گفت: اگر کشور به دنبال توسعه پایدار است، باید از تأمین انرژی پایدار هم مطمئن باشد؛ قیمت انرژی باید به گونه‌ای تعیین شود که در دسترس باشد و فناوری‌های مربوطه هم باید در اختیار یک کشور قرار داشته باشد.

رئیس سابق سازمان انرژی اتمی با اشاره به این که تصمیم گرفته شده بود که ۲۰ هزار مگاوات نیروگاه هسته‌ای در ایران احداث شود، گفت: اکنون به دلایلی مثل جنگ تحمیلی و مسائل بین‌المللی و شرایط تحریمی، هزار مگاوات نیروگاه هسته‌ای در کشور وجود دارد و دو هزار مگاوات نیروگاه جدید نیز در دست تأسیس است.

وی بیان کرد: کلنگ احداث این دو هزار مگاوات نیروگاه جدید در سال ۱۳۹۵ در بوشهر بر زمین خورد و اکنون در شرف تکمیل است؛ بسته به نوع مطالعه در مورد سبد انرژی کشور، بین ۸ تا ۲۰ هزار مگاوات برق هسته‌ای باید در ایران تولید شود.

کد ویدیو دانلود فیلم اصلی

صرفه‌جویی حداقل ۱۰ میلیون بشکه‌ای در نفت‌ خام با تولید هر هزار مگاوات برق هسته‌ای

این استاد دانشگاه همچنین گفت: تولید هر هزار مگاوات برق هسته‌ای در مصرف ۱۰ تا ۱۲ میلیون بشکه نفت خام صرفه‌جویی می‌کند؛ یعنی اگر اکنون ۲۰ هزار مگاوات برق هسته‌ای در کشور تولید می‌شد، می‌توانستیم معادل ۲۴۰ میلیون بشکه نفت خام در مصرف سوخت فسیلی صرفه‌جویی کنیم.

وی تأکید کرد: این اعداد به معنای این است که می‌توانستیم هر روز حدود ۸۰۰ هزار بشکه نفت خام را صادر کنیم، اما اکنون این میزان را به اشکالی مثل گاز، گازوئیل و مازوت، برای تولید برق، مصرف می‌کنیم.

رئیس سابق سازمان انرژی اتمی بیان کرد: تولید هر هزار مگاوات برق هسته‌ای از انتشار حدود ۷ میلیون تن گاز آلاینده در محیط زیست پیشگیری می‌کند؛ یعنی اگر با تولید ۲۰ هزار مگاوات برق هسته‌ای می‌توانستیم ۱۴۰ میلیون تن تولید گاز‌های آلاینده را کاهش دهیم، اکنون وضعیت کیفیت هوا و شرایط آب و هوایی کشور تا این حد نامطلوب نمی‌شد.

کد ویدیو دانلود فیلم اصلی

بیشتر بخوانید:

رکوردشکنی نیروگاه اتمی بوشهر در تولید برق هسته‌ای برنامه ریزی برای تولید ۳۰ هزار مگاوات برق

نیروگاه‌های کوچک مقیاس هسته‌ای مصرف آب کمتری دارند

وی با تأکید بر این که بخش عمده خشکسالی‌ها به علت انتشار گاز‌های گلخانه‌ای است، افزود: زمانی که در سازمان انرژی اتمی مسئولیت داشتم، اعلام کردم که بهتر است برای توسعه برق هسته‌ای، به سمت استفاده از نیروگاه‌های کوچک مقیاس برویم؛ زیرا ایران یک کشور خشک است و احداث نیروگاه‌های بزرگ هزار مگاواتی، به حجم زیادی از آب نیاز دارد که چنین امکانی را نداریم.

آقای صالحی با بیان این که تأمین چنین حجمی از آب نیازمند احداث نیروگاه در نزدیکی سواحل کشور است، گفت: در شمال ایران به علت فراوانی جمعیت، شرایط طبیعت و وجود کانون کشاورزی، نمی‌توان چنین کاری کرد؛ ضمن این که خزر یک دریاچه است، اما در حوزه خلیج فارس، تنها جایی است که امکان احداث نیروگاه‌های بزرگ مقیاس هسته‌ای وجود دارد.

وی تصریح کرد: اگر نیروگاه‌ها کوچک مقیاس باشند؛ یعنی در حد ۵۰ مگاوات به جای هزار مگاوات، میزان آب مورد نیاز برای خنک کردن آن‌ها، ناچیز است. اگر از برج‌های خشک در این نیروگاه‌های کوچک استفاده شود، باز هم مصرف آب کاهش می‌یابد.

کد ویدیو دانلود فیلم اصلی

کاهش هدرفت در انتقال برق با توسعه نیروگاه‌های کوچک مقیاس

آقای صالحی با بیان این که­ با احداث نیروگاه‌های کوچک مقیاس، دیگر نیازی به احداث نیروگاه در جنوب کشور برای تأمین برق نقاط مرکزی و شمالی کشور وجود ندارد، تأکید کرد: تأمین برق از فواصل طولانی باعث می‌شود که در طول مسیر، افت ولتاژ و هدررفت در شبکه رخ دهد.

وی افزود: ساخت نیروگاه‌های کوچک مقیاس هسته‌ای، سرمایه‌گذاری اولیه کمتری هم نسبت به نیروگاه‌های بزرگ مقیاس نیاز دارد. ساخت یک نیروگاه هزار مگاواتی، هزینه شبانه پنج میلیارد دلاری نیاز دارد، اما ساخت چنین نیروگاهی یک شبه شدنی نیست و این رقم در طول مثلا ۷ سال ساخت نیروگاه به ۸ میلیارد دلار افزایش می‌یابد.

بخش خصوصی و صنایع داخلی توان ساخت نیروگاه‌های کوچک مقیاس هسته‌ای را دارند

رئیس سابق سازمان انرژی اتمی اظهار کرد: اگر یک نیروگاه کوچک مقیاس که هزینه کمتری دارد، راه اندازی شود، می‌تواند تأمین مالی ساخت نیروگاه کوچک مقیاس بعدی را انجام دهد که بخش خصوصی می‌تواند این کار را انجام دهد.

کد ویدیو دانلود فیلم اصلی

وی همچنین اظهار کرد: صنایع داخلی توان ساخت­ تجهیزات و اجزای مورد نیاز برای نیروگاه‌های کوچک مقیاس را دارند، اما برای تأمین تجهیزات نیروگاه‌های بزرگ، باید صنایعی در همان حد به وجود بیاید که صرفه اقتصادی ندارد؛ به طور مثال، به علت صرفه اقتصادی نداشتن، ساخت مخزن تحت فشار نیروگاه را فقط چند کشور انجام می‌دهند­.

آقای صالحی بیان کرد: این نیروگاه‌های کوچک مقیاس می‌توانند در محل صنایع آماده و در محل مصرف، فقط نصب شوند که قیمت را به طور قابل توجهی کاهش می‌دهد و از نظر ایمنی هم فوق العاده هستند.

وی در پاسخ به علت این که چرا تاکنون چنین اتفاقی در ایران رخ نداده، توضیح داد: دنیا هم تازه در حال حرکت به سمت ایجاد نیروگاه‌های کوچک مقیاس هسته‌ای است؛ البته اوایل در آمریکا و روسیه با نیروگاه‌های کوچک کار را آغاز کردند، همچنین تأمین انرژی بسیاری از زیردریایی‌های نظامی و ناو‌های هواپیمابر با این نیروگاه‌ها انجام می‌شود، اما به صورت تجاری، این مسئله تازه در حال اجرا است و ایران هم ان شاءالله در این زمینه، قدم‌های مؤثری را برخواهد داشت.

کد ویدیو دانلود فیلم اصلی

دیگر خبرها

  • درخواست رئیس جمهور فرانسه از رئال برای امباپه
  • بازگرداندن ارز دولتی به خزانه بیت المال در قم
  • جریمه ۸۷ میلیارد ریالی تاوان عمل نکردن به تعهدات ارزی
  • بازخوانی پرونده توسعه برق هسته‌ای در ایران؛ از برجام تا مشارکت مردم
  • مکرون: روسیه نباید در اوکراین پیروز شود
  • ماکرون: روسیه نباید در اوکراین پیروز شود
  • ماکرون: گفت‌وگو با روسیه باید ادامه پیدا کند
  • مثلث آمریکایی چه هدفی را در تقابل با فعالیتهای هسته‌ای ایران دنبال می‌کنند؟ / نقشه راه گروسی در تهران پس از عملیات وعده صادق
  • در سفر رافائل گروسی به تهران موارد اختلافی ایران و آژانس حل خواهد شد؟
  • آیا در سفر گروسی موارد اختلافی ایران و آژانس حل خواهد شد؟